İHTİYARİ ARABULUCULUKTA BİLGİLENDİRME TUTANAĞI ÖRNEĞİ
İHTİYARİ ARABULUCULUKTA BİLGİLENDİRME TUTANAĞIÖRNEĞİ
Arabuluculuk Sürecine İlişkin BilgilendirmeTutanağı
...../..... /..... tarihinde aşağıda ad ve unvanları yazılı taraflar adresime bir-likte/ayrı ayrı gelerek 6325 sayılı Hukuk Uyuşmazlıklarında Arabuluculuk Kanunugereğince arabuluculuk yoluna başvurmak istediklerini bildirip aralarındakiuyuşmazlıkta arabuluculuk yapmamı istediler. Bunun üzerine taraflar aşağıdakikonularda sözlü olarak bilgilendirildiler:
Taraflar, arabulucuya başvurmak, süreci devamettirmek, sonuçlandır- mak veya bu süreçten vazgeçmek konusunda tamamenserbesttirler. Taraflar zorla bu sürecin içine dâhil edilemeyecekleri gibi heraşamada uyuşmazlığı arabuluculuk yoluyla sonuçlandırmaktan da vazgeçebilirler. Taraflar, gerek arabulucuyabaşvururken gerekse süreç boyunca eşit haklara sahiptirler. Taraflardan biriarabuluculuk sürecinin dışında bırakılamayacağıgibi söz hakkıda diğerine göre kısıtlanamaz.
Taraflarca aksi kararlaştırılmadıkça arabulucu,taraflar ve arabuluculuğa katılanüçüncü kişiler, taraflarca yapılan arabuluculuk daveti veya bir tarafınarabuluculuk faaliyetine katılma isteği; uyuşmazlığın arabuluculuk yolu ilesona erdirilmesi için taraflarca ileri sürülen görüş ve teklifler; arabuluculukfaaliyeti esnasında taraflarca ileri sürülen öneriler veya herhangi bir vakıaveya iddianın kabulü; sadece arabuluculuk faaliyeti dolayısıyla hazırlananbelgeleri delil olarak ileri süremez ve bunlar hakkında tanıklık yapamaz. Bu yükümlülüğe aykırıhareket ederek bir kişininhukuken korunan menfaatinin zarar görmesine neden olan kişi altı aya kadar hapiscezası ile cezalandırılır.
Arabulucu, yapmış olduğu faaliyet karşılığıArabuluculuk Asgari Ücret Tarifesinden az olmamak kaydıyla ücret ve masraflarıisteme hakkına sahiptir. Arabulucu, ücret ve masraflar için avans da talepedebilir. Aksi kararlaştırılmadıkça arabulucunun ücreti, faaliyetin sona erdiğitarihte yürürlükte bulunan Tarifeye göre belirlenir ve ücret ile masraf,taraflarca eşit olarak karşılanır.
Arabulucu, tarafların her biri ile ayrı ayrı veya birliktegörüşebilir ve ileti- şim kurabilir. Taraflar bu görüşmelere vekilleri aracılığı ile de katılabilirler.
Arabuluculuk süreci,dava açılmadan önce arabulucuya başvuruhalinde, tarafların ilk toplantıya davetedilmeleri ve taraflarla arabulucu arasındasürecin devam ettirilmesi konusundaanlaşmaya varılıp bu durumun bir tutanaklabelgelendirildiği tarihten itibaren işlemeye başlar.Dava açılmasından sonraarabulucuya başvuru halindeise bu süreç, mahkemenin tarafları arabuluculuğa davetinin taraflarca kabuledilmesi veya tarafların arabulucuya başvurma konusunda anlaşmaya vardıklarını mahkemeye yazılı olarakbeyan ettikleri ya da duruşmada bu beyanlarının tutanağa geçirildiği tarihtenitibaren işlemeye başlar.
Arabuluculuk sürecinin başlamasından sona ermesine kadar geçen süre, zamanaşımı ve hak düşürücü sürelerin hesaplanmasında dikkatealınmaz.
Arabulucu, bu sıfatla görev yaptığı uyuşmazlıkile ilgili olarak açılan da- vada, daha sonra avukat olarak görev üstlenemez.
Arabuluculukyoluyla çözümlenen hukukiuyuşmazlıklar konusunda ara- buluculuk faaliyetisonucunda anlaşmaya varılmasıhalinde anlaşma belgesi düzenlenir. Buanlaşmanın gereklerinin taraflardan herhangi biri tarafından yerinegetirilmemesi durumunda diğertaraf arabuluculuk anlaşmabelgesini yetkili mahkemeye ibraz ederek icra edilebilirlik şerhi verilmesini talep edebilir, bu belge yetkilimahkeme tarafından şerh verilmesi ile birlikte ilâm niteliğinde belgevasfını kazanarak mahkeme kararı gibi icra edilir.
Taraflararabuluculuk süreç ve esasları ile anlaşmanın hukuki niteliği ile ilgili, iş buimzaya konu belge içindeki açıklamaları anladıklarını ve arabu- lucununtarafsızlığından şüphe edilmesini gerektirecek hiçbir hal ve şartınolmadığından bahisle arabuluculuk sürecine başlamak istediklerini ifadeettiler. İşbu tutanak üç nüsha olarakdüzenlenmiştir. ..... /..... /.....
(Ad,soyad,TC Kimlik no. ve imza) (Ad,soyad, TC Kimlik no. ve imza)
Taraf Taraf
(Ad, soyad ve imza)
Arabulucu
ArabuluculukSicil No: ............
Bu Tutanak üç (3) nüsha olarak düzenlenir;taraflarda ve arabulucunun kendisinde kalır.